Pääkaupunkiseudun Eurooppanuorten vaatimukset koskien Venäjän hyökkäystä Ukrainaan

Pääkaupunkiseudun Eurooppanuorten vaatimukset koskien Venäjän hyökkäystä Ukrainaan

Pääkaupunkiseudun Eurooppanuorten vaatimukset koskien Venäjän hyökkäystä Ukrainaan

27.2.2022

Venäjän häikäilemätön ja raakamainen hyökkäys Ukrainaan on saanut jo pitkään luisuneen naamion putoamaan Putinin hallinnon kasvoilta. Tämä hyökkäys ei rajoitu vain Ukrainaan ja sen kansalaisiin, vaan se on samalla hyökkäys vapautta, demokratiaa, kansainvälistä lakia, maailmanrauhaa sekä ihmisyyttä vastaan. EU ja sen liittolaiset ovat vastanneet Venäjän toimiin väkevin keinoin, mutta ottaen huomioon Venäjän rikosten vakavuuden eivät tähänastiset tekomme Ukrainan hyväksi riitä. Ylilyöntejä on lähes mahdotonta tehdä ja riski alisuoriutumiseen on sitäkin suurempi. Olemmekin laatineet seuraavan listan, jossa ilmaisemme toiveemme ja vaatimuksemme EU:lle sekä liittolaisillemme. Hartain pyyntömme on, että listan osiot pannaan täytäntöön kokonaisuudessaan, ilman taipumista barbaarisille uhkauksille ja Ukrainan eurooppalaista kansaa hylkäämättä.

- Venäjä on kokonaisuudessaan suljettava SWIFT-maksujärjestelmän ulkopuolelle niin pitkäksi aikaa, kuin Venäjä miehittää Ukrainan alueita.
- Venäjän strategista etua ajavat projektit Euroopassa, kuten Nord Stream 2 ja Fennovoima, on ajettava alas osana oman turvallisuutemme takaamista ja korvattava uusilla EU:n omilla projekteilla.
- Viisumien myöntäminen Venäjän oligarkeille sekä heidän lähipiireilleen lopetettava, kunnes Venäjän valtio lakkauttaa kaikki sotilaalliset toimintansa Ukrainan alueella.
- Ilmatilan sulkemisen lisäksi muut Venäläiset kulkuyhteydet maalla ja merellä tulee myös estää koko EU:n alueella, kunnes Venäjän valtio lakkauttaa kaikki sotilaalliset toimensa Ukrainan alueella.
- Venäjän Ruplan (RUB) ostaminen ja myyminen sekä sen asema hyväksyttävänä maksuvälineenä tulee lakkauttaa eurooppalaisten pankkien toimesta, kunnes Venäjän valtio lakkauttaa kaikki sotilaalliset toimensa Ukrainan alueella.
- Varojen jäädyttämisen lisäksi kaikkien Venäjän oligarkkien omaisuus, joka sijaitsee EU:n alueella, tulee pakkolunastaa, kunnes Venäjä lakkauttaa kaikki sotilaalliset toimensa Ukrainassa.
- Vedoten Lissabonin sopimuksen artiklaan 42.7, Venäjän uhkauksiin, etenkin niihin, jotka kohdistuvat EU:n jäsenmaihin Ruotsiin ja Suomeen, EU:n sotilaskomitean tulee vastata saattamalla alulle Euroopan unionin jäsenmaiden koordinoitu sotilasoperaatio, jonka tarkoitus on torjua Venäjän mahdolliset sotatoimet unionia kohtaan.
- EU:n on suoritettava kattavat selvitys Venäjän etua ajavista tahoista, jotka sijaitsevat Putinin välittömän lähipiirin ulkopuolella ja saatettavat nämä tahot pakotteiden piiriin.
- Kaiken aseteollisuuden kannalta merkittävän raakamateriaalin, kuten panssarien valmistukseen käytettävien metallien tai aseiksi jalostamiseen käytettyjen kemikaalien vienti Venäjälle tulee lakkauttaa.
- Euroopan Unionin on myönnettävä Ukrainalle kattava taloudellinen tukipaketti sekä mahdollisuus anteliaisiin lainasopimuksiin, joilla tuetaan Ukrainan kestokykyä hyökkäyksen aikana.
- Euroopan Unionin on välittömästi laadittavat strateginen asetus, jolla pystymme estämään turvallisuudellemme tärkeitä kiinteistöjä, alueita sekä infrastruktuuria päätymästä Unionin ulkopuolisten tahojen omistukseen. Tämän lisäksi Unionin jo ulkopuoleisessa omistuksessa olevia kiinteistöjä, alueita ja infrastruktuuria tulee arvioida puolustusstrategisesta näkökulmasta ja tarvittaessa siirtää takaisin Unionin omistukseen.

Euroopan Unioni on nyt ja on aina ollut rauhanprojekti. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on särkenyt Euroopassa pitkään kestäneen vakauden ja täten haastanut Euroopan unionin rauhan suojelijana. Tiedostamme, että toteuduttuaan vaatimuksemme tulevat aiheuttamaan myös eurooppalaisiin kohdistuvia kipuja ja mahdollisesti laukaisemaan syvän taloudellisen kriisin. Mutta esitämme vaatimuksemme siitäkin huolimatta, sillä me tunnemme velvollisuutemme. On meidän velvollisuutemme vastata Venäjän haasteeseen ja antaa Ukrainalle kaikki se tuki, joka meillä on antaa. On meidän velvollisuutemme painostaa Venäjän sotakoneistoa ja riistää siltä elintärkeitä pääsyjä materiaaleihin ja varoihin. On meidän velvollisuutemme organisoitua sisäisesti ja muodostaa uskottava rintama, joka kykenee vastaamaan Venäjän uhkailuihin ja takaamaan Euroopan turvallisuuden. On meidän velvollisuutemme katkaista riippuvuutemme tämän verenhimoisen hallitsijan resursseista ja saattaa Vladimir Putin vastuuseen teoistaan. Toimikoon tämä lista ohjanuorana sille, mitä meidän tulee tehdä ja muistutuksena siitä, että niin kauan kuin Putin vuodattaa ukrainalaista verta, me emme ole vielä tehneet tarpeeksi.

Pääkaupunkiseudun Eurooppanuoret
JEF Helsinki

Eurooppanuoret on ensisijainen asiantuntija suomalaisessa Eurooppa-keskustelussa. Tule mukaan rakentamaan entistä parempaa Eurooppaa ja osaksi Suomen vaikuttavinta kansainvälisyyttä edistävää nuorisojärjestöä!