EPP kuvituskuva

EPP, pää pois pensaasta!

13.4.2018

Alkuviikosta Euroopan kansanpuolue EPP:n ryhmänjohtaja Manfred Weber onnitteli Viktor Orbania kirkkaasta voitosta Unkarin vaaleissa. Orbanin äärioikeistolainen Fidesz puolue jatkaa vallassa Unkarissa ja Orban aloittaa kolmannen kautensa pääministerinä. Weber jatkoi onnitteluaan mainitsemalla odottavansa pääsevän jatkamaan työtä Orbanin kanssa Euroopan yhteisten haasteiden selvittämiseksi. Suomen puoluekentältä EPP-ryhmään kuuluu tällä vaalikaudella Kokoomus.

Viime vuosina oikeusvaltio- ja demokratiatilanne Unkarissa on heikentynyt radikaalisti, ja tämän vuoksi keväällä 2017 useat mepit vaativat artikla 7:n käyttöönottoa, jonka mukaan neuvosto voi todeta jäsenvaltion loukkaavan vakavasti EU:n perustana olevia arvoja ja asettaa jäsenvaltion EU-tuet tarkkailuun. Euroopan parlamentti totesi toukokuussa 2017 päätöslauselmassaan, että Unkarin tämänhetkinen perusoikeustilanne antaa aihetta käynnistää virallisen menettelyn, jolla määritellään, onko olemassa selvä riski siitä, että jäsenmaa loukkaa EU-arvoja vakavasti.

Vuonna 2016 Unkariin kanavoitiin 4,5 miljardia euroa EU-tukia. Tämä muodostaa 4,2% maan koko BKT:sta. Joidenkin arvioiden mukaan Unkari on saanut vuosina 2014-2016 jopa 40 miljardia euroa koheesiotukia, ja jopa 80% Unkarin julkisista investoinneista rahoitetaan EU-rahalla.

”On irvokasta ratsastaa vaaleissa näin EU-vihamielisellä kampanjalla, samalla kun maa hyötyy valtavasti jäsenyydestään Euroopan unionissa.” Puuskahtaa Eurooppanuorten puheenjohtaja Tuomas Tikkanen.

ETYJ:n tarkkailijat ovat raportissaan todenneet Unkarin vaalien sujuneen teknisesti oikein, mutta median uutisoineen vaaleista puolueellisesti. Samoin raportin mukaan vaalirahoitus ei ole ollut läpinäkyvää ja hallinto on mainostanut vaaleja valtapuolue Fideszin teemojen mukaisesti.

”Oikeusvaltiolle ja liberaalille demokratialle vihamielisten voimien kanssa flirttaileminen ei ole EU:n arvojen tai EPP:n linjan mukaista. Siksi Eurooppanuoret edellyttää EPP:ltä ryhtiä ja näkemystä puolustaa vahvaa ja yhtenäistä Eurooppaa vaikeimmissakin tilanteissa.” Päättää Tikkanen.

Lisätietoja:
Tuomas Tikkanen
Puheenjohtaja
+358 40 523 5768
[email protected]

Mikko Kymäläinen
Pääsihteeri
+358 40 911 2049
[email protected]

Eurooppanuoret on ensisijainen asiantuntija suomalaisessa Eurooppa-keskustelussa. Tule mukaan rakentamaan entistä parempaa Eurooppaa ja osaksi Suomen vaikuttavinta kansainvälisyyttä edistävää nuorisojärjestöä!