eurooppanuoret sampo terho

Sampo Terhon puheet antautumisesta eivät perustu todellisuuteen – vastustaminen yksin olisi typerää

16.3.2018

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho syyttää pääministeri Juha Sipilää antautumisesta EU-maiden painostuksen alla europarlamenttipaikkojen jakamisessa. Eurooppanuorten mukaan puheissa ei ole perusteita.

“Sampo Terhon puheet antautumisesta ovat täyttä puppua. Alkuperäisessä esityksessä oltaisiin voitu päätyä jakamaan kaikki Iso-Britannialta jäävät paikat (73) muille jäsenmaille. Nyt jaettiin vain osa (27). Espanja ja Ranska saavat 5 paikkaa kumpikin, ja muut 13 maata 1-3 lisäpaikkaa” Eurooppanuorten puheenjohtaja Tuomas Tikkanen tiivistää.

Esityksen tarkoitus on tasata epäreiluja eroja jäsenmaiden kansalaisten edustuksessa Euroopan parlamentissa. Näiden erojen tasaaminen on periaatteena kirjattu myös perussopimuksiin. Esitys on osaltaan kompromissi, joka pyrkii oikaisemaan vallan jakautumista EU:ssa.

“Kaikkia Iso-Britannialta vapautuvia paikkoja ei jaeta, eikä niitä jaeta kaikille jäsenmaille, vaan ainoastaan neljälletoista. Esimerkiksi Saksa jää ilman.”

Parlamenttipaikkojen jakaminen vaatii jäsenmaiden yksimielisyyden, joten Suomen kielteinen kanta olisi estänyt ratkaisun syntymisen.

“Suomen olisi typerää vastustaa tätä asiaa yksin, sillä kyseessä ei ole merkittävän kokoluokan asia. Mikään jäsenmaa ei vastusta esitystä, eivät edes ne jotka eivät lisäpaikkoja saa. Änkyröinnillä ei voiteta mitään”, Tikkanen päättää.

Lisätietoja,
Tuomas Tikkanen
Puheenjohtaja
[email protected]
+358 40 523 5768

Mikko Kymäläinen
Pääsihteeri
[email protected]
+358 40 911 2049

Eurooppanuoret on ensisijainen asiantuntija suomalaisessa Eurooppa-keskustelussa. Tule mukaan rakentamaan entistä parempaa Eurooppaa ja osaksi Suomen vaikuttavinta kansainvälisyyttä edistävää nuorisojärjestöä!