Ilmasto tarvitsee rohkeita toimia

Eurooppanuoret: Ilmasto tarvitsee rohkeita toimia!

2.12.2019

Eurooppanuorten liittokokouksen julkilausuma.

Suomen puheenjohtajakausi Euroopan unionissa päättyy vuodenvaihteessa. Yksi tärkeimmistä Suomen puheenjohtajuudelle asetetuista tavoitteista oli EU:n aseman vahvistaminen globaalina ilmastojohtajana. Suomi on hyödyntänyt puheenjohtajuuden tarjoamia mahdollisuuksia ja pyrkinyt edistämään ilmastonmuutoksen torjuntaa unionin päätöksenteossa. Paljon jäi kuitenkin vielä tehtäväksi. Eurooppanuorten liittokokous kokoontui Tampereella 30.11-1.12., vaatien Suomelta merkittäviä ilmastotoimia sekä johtajuutta EU:n päätöksenteossa.

“Vaikka Suomen puheenjohtajakausi päättyykin, me emme voi huokaista helpotuksesta. Ilmastonmuutos etenee huolestuttavalla vauhdilla, ja sen hillitsemiseksi on jatkettava määrätietoista työtä EU-tasolla. Emme valitettavasti ole vielä lähelläkään riittäviä päästövähennyksiä. Ilman elinkelpoista planeettaa ei millään muullakaan ole merkitystä”, linjaa Eurooppanuorten vuodelle 2020 valittu puheenjohtaja Iiris Asunmaa.

Euroopan unioni muodostaa yli puolen miljardin kuluttajan talousalueen ja on sen vuoksi suosittu kauppakumppani. Tämä antaa sille edellytykset luoda lainsäädäntöä ja standardeja, joita noudatetaan kaikkialla maailmassa. Suomella onkin myös EU-puheenjohtajakauden jälkeen velvollisuus vaikuttaa unionissa aloitteellisella toiminnalla ilmaston hyväksi.

“Olemme astumassa uudelle vuosikymmenelle, jonka aikana meidän on pystyttävä tekemään radikaaleja muutoksia. Meidän ei tarvitse odottaa seuraavaa puheenjohtajakautta ollaksemme kokoamme suurempi maailmalla, tehdäksemme uusia avauksia ja puolustaaksemme meille tärkeitä asioita torjumalla ilmastonmuutosta. Ilmastohätätilan julistaminen ei riitä, vaan tarvitaan konkreettisia toimia”, kiteyttää Asunmaa.

Liittokokouksessa valittiin Eurooppanuorten hallitus vuodelle 2020. Puheenjohtajana jatkaa Iiris Asunmaa. Varapuheenjohtajiksi valittiin Lauri Ikola ja Tuomas Karvonen. Liittohallituksen jäseniksi valittiin Risto Rajala, Maija Maunu, Emilia Peikola, Iida Yliannala, Juho Mölsä, Kati Systä ja Emilia Knaapi.

Eurooppanuoret on ensisijainen asiantuntija suomalaisessa Eurooppa-keskustelussa. Tule mukaan rakentamaan entistä parempaa Eurooppaa ja osaksi Suomen vaikuttavinta kansainvälisyyttä edistävää nuorisojärjestöä!