Eurovaalitunnelmia Pariisista

Eurovaalitunnelmia Pariisista

25.3.2019

Minä valitsen Euroopan, entä sinä?

Ranskan Jambvillessa järjestettiin 13.-17.3.2019 JEF Europen ja JEF Francen nuorisotapahtuma, jossa pääteemana olivat eurovaalit sekä kampanjointi niissä ja nuorten osallisuus.

Epäröin matkalle hakemista pitkään, sillä englannin kielen taitoni on luokattoman huonolla tolalla, enkä ole juurikaan matkustellut, enkä tiennyt tuntisinko porukasta ketään. Kevään eurovaalit mielessäni suostuttelin eurooppamielisen ystäväni mukaan, ja lopulta pääsimmekin lähtemään matkalle yhdessä. Lähdimme ensisijaisesti hakemaan ideoita ja työkaluja kevään vaaleihin, mutta myös etsimään uusia näkökulmia ja perspektiiviä. Suomesta meitä lähti matkalle 10-henkinen, myöhemmin aivan huikeaksi osoittautunut, delegaatio.

Tapahtuma järjestettiin noin 50 kilometrin päässä Pariisista, Jambvillessa. Osallistujia oli 130, eikä muutaman päivän aikana mitenkään olisi ehtinyt tutustua kaikkiin henkilökohtaisesti. Siksi olinkin alkujärkytyksen jälkeen iloinen siitä, että meidät oli ripoteltu huoneisiin eri kansallisuuksien edustajien kanssa. Yövyimme keskiaikaisessa linnassa, jossa pistorasiat toisinaan toimivat, toisinaan eivät. Muutaman kerran oli pakko leikkiä prinsessaa ja avata vanhat ikkunat, astua parvekkeelle ja vilkutella aatelisesti muille osallistujille.

Koko viikko sisälsi paljon pohdintaa Euroopan tulevaisuudesta. Oli mielenkiintoista huomata, miten erilaisia näkökulmia ja mielikuvia meillä oli esimerkiksi yrittäjyydestä: siinä missä minulle tulee yrittäjyydestä ensimmäisenä mieleen luovat innovaatiot ja sirkkafarmit, monelle muulle maalautui mieleen kuva kaivosteollisuudesta. Kotimaasta riippumatta monet osallistujat jakoivat huolen etenkin nuorten alhaisesta äänestysaktiivisuudesta, ääriliikkeiden valtaannoususta sekä ilmastonmuutoksesta.

Herättävimmät keskustelut saatiin aikaiseksi, kun aiheena oli median vaikutus äänestäjiin ja äänestysaktiivisuuteen. Siinä, missä Suomessa Helsingin Sanomat ja Yle, kohtaavat kritiikkiä artikkeleiden monisyvyisyydestä ja monipuolisuudesta, oli pohjoismakedonialaisilla päällimmäisenä mielessään epätoivo siitä, minkä uutisista he voivat uskoa todeksi. Parlamenttipuolueiden simulaatio oli viikon antoisin ja hauskin workshop. Oma arpani osui puolueeseen, jonka ajatuksia en juurikaan jaa. Oli haastavaa ja hauskaa eläytyä täysin eri mieltä olevan rooliin, ja yrittää vakuuttaa muut siitä, miksi eurosta luopuminen on paras päätös ikinä.

Suurin Ranskassa kohtaamamme järkytys oli se, miten lajittelu tapahtuu. Voiko suomalainen himokierrättäjä keksiä pahempaa arjen ympäristörikosta kuin lautaselliset ruokahävikkiä ja muovipullot polttokelpoisessa jätteessä? Niin idyllistä kuin ranskalaisella maaseudulla olikin, tuli yllätyksenä heidän käsityksensä kasvis- ja vegaaniruuasta: tarjolla oli kalaa ja kananmunaa. Ihmettelin suuresti myös muiden nuorten intoa järjestää festivaaleja mutta perjantaina osallistuessamme Quartier Générale -festivaaleille huomasin, että heidän festivaalinsa tarkoitti lähinnä anniskelulla maustettuja Studia-messuja, eikä Ruisrockin Via Dolorosaa.

Reissu ylitti kuitenkin odotukseni. Minua eniten ilahdutti se, että ympäri Eurooppaa löytyy samanmielisiä ihmisiä, jotka pitävät ihmisoikeuksia, median vapautta ja ympäristökysymyksiä tärkeinä riippumatta heidän oman kotimaansa tilanteesta. Keskustelut muiden eurooppalaisten nuorten kanssa antoivat perspektiiviä ja saivat minut arvostamaan Suomea ja Suomen jonotuskulttuuria aivan uudella tavalla. Sain myös hurjasti rohkeutta englannin käyttöön, ja pienen kielikylvyn jälkeen sekin on alkanut pikkuhiljaa sujua. Täydellä sydämellä voin suositella aremmallekin lähtijälle näitä Eurooppanuorten reissuja!

“Eurooppanuoret on aktiivisesti mukana järjestämässä jäsenistölleen erilaisia kansainvälisiä mahdollisuuksia erinäisten yhteistyökumppanien, kuten JEF Europen kanssa. Jos sinua kiinnostaa kansainvälisyys, federalismi ja oman osaamisen kehittäminen, liity “Eurooppanuorten aktiivit”-nimiseen Facebook-ryhmään ja tilaa Eurooppanuorten uutiskirje täällä, jotta pysyt kärryillä kansainvälisistä projekteista!

Kuva JEF Europe, Teksti Pauliina Tuusa

Eurooppanuoret on ensisijainen asiantuntija suomalaisessa Eurooppa-keskustelussa. Tule mukaan rakentamaan entistä parempaa Eurooppaa ja osaksi Suomen vaikuttavinta kansainvälisyyttä edistävää nuorisojärjestöä!