Kärkiehdokkuutta on uudistettava

Kärkiehdokkuutta on uudistettava

3.7.2019

Euroopan unionin korkeimpien johtotehtävien nimitysprosessi edistyi tiistai-iltana pitkien neuvottelujen päätteeksi, kun Eurooppa-neuvosto pääsi vihdoin sopuun niihin esitettävistä henkilöistä.

Euroopan komission puheenjohtajaksi esitetään saksalaista Ursula von der Leyeniä ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi belgialaista Charles Micheliä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkeaksi edustajaksi esitetään espanjalaista Josep Borrellia, Euroopan keskuspankin johtajaksi puolestaan ranskalaista Christine Lagardea.

“Eurooppanuoret onnittelee nimettyjä ehdokkaita. Olemme tyytyväisiä, että tehtäviin esitetään päteviä ja Euroopan integraatiota vahvasti tukevia henkilöitä. Iloitsemme erityisesti siitä, että komission ja EKP:n johtoon esitetään vihdoin naisia”, kommentoi Eurooppanuorten puheenjohtaja Iiris Asunmaa.

Johtotehtävien nimitysprosessi on ollut erittäin vaikea, eikä yllätyksiltä ole vältytty. Jäsenvaltioiden päämiehet torjuivat europuolueiden nimeämien kärkiehdokkaiden mahdollisuudet komission puheenjohtajuuteen. Seuraavaksi nimitykset etenevät Euroopan parlamenttiin, mutta on epäselvää, että saavatko ne hyväksynnän kärkiehdokasmenettelyä kannattaneilta mepeiltä.

“Kärkiehdokkaiden sivuuttaminen oli todella valitettavaa. Komission puheenjohtaja tulee valita avoimen ja demokraattisen prosessin kautta, ei suljetuissa kabinettineuvotteluissa. Nimitysprosessi antoi kaiken kaikkiaan hyvin ikävän kuvan EU:n päätöksenteosta, ja sellaista emme voi hyväksyä”, kritisoi Asunmaa.

Eurooppanuoret vaatii kärkiehdokasmenettelyn uudistamista seuraaviin eurovaaleihin mennessä. Europuolueiden on kehitettävä paitsi tapoja, joilla kärkiehdokkaat valitaan, myös tehtävä tiiviimpää yhteistyötä sekä jäsenvaltioiden päämiesten sekä parlamentin kanssa.

“Kärkiehdokkuudessa on ongelmansa, mutta se on yhä paras ja demokraattisin tapa komission puheenjohtajan valitsemiseen. Menettelyä on kuitenkin kehitettävä huomattavasti selkeämmäksi ja kiinnostavammaksi”, linjaa Asunmaa.

Lisätietoja:
Iiris Asunmaa
puheenjohtaja
Eurooppanuoret
puh. 050 918 7390
iiris.asunmaa(at)eurooppanuoret.fi

Eurooppanuoret on ensisijainen asiantuntija suomalaisessa Eurooppa-keskustelussa. Tule mukaan rakentamaan entistä parempaa Eurooppaa ja osaksi Suomen vaikuttavinta kansainvälisyyttä edistävää nuorisojärjestöä!