Valitsemassa Eurooppaa Balkanilla: matkaraportti

Valitsemassa Eurooppaa Balkanilla: matkaraportti

6.5.2019

Tässä terveisiä JEF Europen eli Eurooppanuorten kattojärjestön bussikiertueelta. Bussikiertue kulkee nimellä “I Choose Europe” ja on osa myös JEF Europen samalla nimellä kulkevaa eurovaalikampanjaa. Itse osallistuin kiertueen toiselle osuudelle Budapestista Thessalonikiin. Ensimmäinen osuus kulki Frankfurtista Budapestiin ja kolmas Roomasta Brysseliin, eli bussikiertue kattoi lähes koko Euroopan. Kiertueen tavoitteena on nostaa eurovaalien näkyvyyttä ja kannustaa eurooppalaisia äänestämään. Noin 20 hengen ryhmämme saikin muutamaksi päiväksi mielenkiintoisen ikkunan Balkanin EU-keskusteluun.

Lähtö Budapestista

Tapasimme ryhmämme kanssa Budapestissa, josta suuntasimme suoraan kohti Sloveniaa. Ljubljanassa kampanjoimme ensin aamupäivän JEF Slovenian kanssa yliopiston kampuksella. Opiskelijoiden kanssa kohtaamiset olivat usein nopeita, mutta moni oli kiinnostunut tulevista vaaleista. Kuitenkin myöhemmin Ljubljanan keskustassa oli eri ääni kellossa ja moni ei edes ollut kuullut vaaleista. Usein keskustelu muuttuikin tietoiskuksi EU-vaaleista, mikä johti ainakin monen nuoren kohdalla äänestysinnostuksen heräämiseen. Tästä heräsikin kysymys, moniko Suomessa jättää äänestämättä tiedon puutteen vuoksi.

Eläköön passivapaus

Ljubljanasta matkamme jatkui kohti Bulgariaa. Tämä tarkoitti sitä, että poistuimme hetkeksi EU:sta huristellessamme Serbian läpi. Tämän 13 tunnin bussimatkan aikana osasi arvostaa vapaata liikkuvuutta sekä EU-roamingia.

Sofiassa osallistuimme ensin EU-vaaliehdokkaiden paneeliin. Keskustelussa esille nousivat erityisesti turvallisuus ja maahanmuutto. Muualla Euroopassa esillä ollut ilmastoteema loisti ainakin tässä keskustelussa poissaolollaan, mikä oli ainakin itselleni hieman yllättävää. Tämä olikin muistutus siitä, että asiat, jotka ovat meillä tapetilla, eivät ole sitä kaikkialla muualla. Tämän jälkeen kampanjoimme hetkisen Sofian keskustassa, jossa vastaanotto oli positiivinen.

Kampanjaa EU:ssa ja sen ulkopuolella

Seuraava pysäkkimme oli toivottavasti tulevassa jäsenmaassa, Pohjois-Makedoniassa. Skopjessa osallistuimme EU-aiheiseen tilaisuuteen, jossa puhujina olivat mm. Ranskan suurlähettiläs sekä Euroopan komission että paikallisen akatemian edustajia. Keskustelu antoi uusia näkökulmia todennäköisesti tuleviin neuvotteluihin EU-jäsenyydestä. Tämän jälkeen kampanjoimme Skopjen keskustassa. Maassa järjestettiin seuraavana päivänä presidentinvaali ja viikonlopun vallitsikin vaalirauha, mikä vaikutti myös meidän kampanjointiimme.

Viimeinen passintarkastus tapahtui Kreikan rajalla, josta suuntasimme Thessalonikiin viimeiseen tapahtumaamme. Osallistuimme kaupungissa Erasmus Student Networkin yleiskokoukseen. Kävimme monia keskusteluja vaaleista ja moni niistä olikin jo kuullut eli yleisö oli melko vastaanottavainen. Moni oli myös kiinnostunut Eurooppanuorista, mikä oli kirsikka kakun päällä viimeisellä pysäkillä.

Kuvia kiertueelta sekä loppuosaa “I Choose Europe” -kampanjasta voi seurata JEF Europen sosiaalisen median kanavissa sekä hästägillä #IChooseEurope.

Eurooppanuoret on Suomen kansainvälisin nuorisojärjestö ja tarjoaa lukuisia erilaisia mahdollisuuksia kansainvälistyä. Jos sinua kiinnostaa kansainvälisyys, liity “Eurooppanuorten aktiivit” -Facebook-ryhmään.

Teksti ja kuva Kati Systä

Eurooppanuoret on ensisijainen asiantuntija suomalaisessa Eurooppa-keskustelussa. Tule mukaan rakentamaan entistä parempaa Eurooppaa ja osaksi Suomen vaikuttavinta kansainvälisyyttä edistävää nuorisojärjestöä!