kuvausteksti

Eduskunnan pitää hylätä kansainvälisten sopimusten vastainen käännytyslaki!

27.6.2024

Käännytyslaki, jolla Suomen hallitus pyrkii vastaamaan Venäjän vaikuttamistoimiin, on räikeästi ristiriidassa kansainvälisten sopimusten kanssa, erityisesti EU:n perusoikeuskirjan julistusten kanssa. Eurooppanuoret vaatii eduskuntaa hylkäämään valmisteilla olevan käännytyslain.

Suomen hallitus on valmistellut niin kutsuttua käännytyslakia vastauksena Venäjän toimiin. Poikkeuslakina säädetyllä käännytyslailla hallitus pyrkisi estämään ihmisiä hakemasta kansainvälistä suojelua Suomen valtakunnanrajalla ja sen läheisyydessä. Tämä laki loukkaa Suomea sitovia kansainvälisiä ihmisoikeusvelvoitteita, joilla taataan oikeus hakea turvapaikkaa sekä kielletään palautus maihin, joissa henkilöä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu epäinhimillinen tai halventava rangaistus tai kohtelu. Tämän vuoksi Eurooppanuoret vaatii, että Suomen eduskunnan tulee hylätä käännytyslaki ja sen valmistelu.

Euroopan unionin perusoikeuskirjan ensimmäinen artikla turvaa jokaisen ihmisen loukkaamattoman ihmisarvon, jota valtioilla on velvollisuus kunnioittaa ja suojella. Tämän vuoksi on pöyristyttävää, että Venäjän harjoittaman hybridisodankäynnin vuoksi eri toimijat Suomessa ovat halukkaita tarjoamaan Venäjälle juuri sen, mitä se haluaa: kansainvälisten sopimusten mukaisten ihmisoikeusvelvoitteiden noudattamatta jättämisen Suomen omasta toimesta.

“Kun Venäjä rikkoo ihmisoikeuksia, meidän ei tule alentua samalle tasolle”, toteaa Eurooppanuorten varapuheenjohtaja Nea Baarman. “Käännytyslaki ei ole ainoastaan ongelmallinen, vaan myös törkeä loukkaus ihmisarvoa kohtaan,” Baarman jatkaa.

Euroopan unioni sekä Suomen perustuslaki pohjatuvat sääntöperustaiseen maailmanjärjestykseen, jolla on turvattu rauhaa ja ihmisoikeuksia Euroopassa sekä maailmalla. Nämä arvot muodostavat eurooppalaisen identiteetin sielun ja sydämen. Luopumalla Suomea sitovien ihmisoikeuksien noudattamisesta me luopuisimme samalla omasta identiteetistämme.

Lisätietoja:
Nea Baarman
Poliittinen varapuheenjohtaja
[email protected]
+358 443306224

Eurooppanuoret on ensisijainen asiantuntija suomalaisessa Eurooppa-keskustelussa. Tule mukaan rakentamaan entistä parempaa Eurooppaa ja osaksi Suomen vaikuttavinta kansainvälisyyttä edistävää nuorisojärjestöä!