kuvausteksti

EU:n ei tule perääntyä senttiäkään ympäristötoimista!

26.4.2024

Viime aikoina olemme nähneet erittäin huolestuttavaa kehitystä Euroopan unionin ympäristöpoliittisissa päätöksissä. Parlamentin hyväksynnän saanut sekä monivaiheisen neuvotteluprosessin käynyt ennallistamisasetus on joutunut EU:n ministerineuvoston hampaisiin, kun aiemmin asetusta kannattaneet maat kääntyivät sitä vastaan. Samalla jo hyväksyttyjä EU:n ympäristötoimia heikennetään viikko toisensa jälkeen: metsäkatoasetusta on vaadittu avattavaksi, maatalouden ympäristönsuojeluvaatimuksia löysennetään ja mm. ympäristövastuullisuutta edistävä yritysvastuudirektiivi vesitettiin. Jo tehtyjen heikennysten lisäksi vaalipuheissa uhotaan vihreän siirtymän Green Deal -ohjelman kaatamisella sekä muiden ympäristö- ja ilmastotoimien heikennyksellä.

Nämä ympäristötoimet ja niiden toteuttaminen viipymättä ovat välttämättömiä, jotta maapallon lämpötilan nousu roimasti yli 1,5 asteen voidaan estää, ja biodiversiteettikato voidaan minimoida. Tämän lisäksi jämäkät ympäristötoimet tuovat huomattavaa etua muilla sektoreilla. Venäjän sotatalous on riippuvainen fossiilisista energiavirroista, jolloin nopea siirtymä vihreisiin energiamuotoihin heikentäisi Venäjän kykyä käydä sotaa. Ilmastonmuutos vaikuttaa haitallisesti elinympäristöihin ja heikentää ihmisten toimeentuloa riskialttiilla alueille, minkä vuoksi ilmastonmuutoksen hillitseminen myös vähentää Eurooppaan kohdistuvaa siirtolaisuutta. Lisäksi eurooppalaiselle taloudelle on tuottavampaa käydä kauppaa elinkelpoisella planeetalla kuin kuihtuvalla rusinalla.

Siksi on erittäin tärkeää, että tällä kriittisellä hetkellä Euroopan unioni ei perääntyisi ympäristötavoitteistaan senttiäkään. “Maapallon säilyttämisen elinkelpoisena jälkipolville tulisi olla kaikkien poliitikkojen järkkymätön kärkitavoite”, toteaa Eurooppanuorten puheenjohtaja Amanda Alvesalo.

Eurooppanuoret peräänkuuluttaa Euroopan parlamenttiin pyrkiviltä poliitikoilta vahvaa sitoutumista tähän tavoitteeseen sekä EU-maiden hallituksilta tukea yhdessä sovituille toimenpiteille. Me nuoret joudumme elämään nyt tehtyjen päätösten kanssa. Tämän vuoksi emme halua joutua kantamaan vielä monin kerroin raskaampaa vastuuta planeetan suojelemisesta kuin mitä nyt tehtävät toimet edellyttäisivät.

Lisätietoja:
Amanda Alvesalo
Puheenjohtaja
[email protected]
+358 50 3216600

Eurooppanuoret on ensisijainen asiantuntija suomalaisessa Eurooppa-keskustelussa. Tule mukaan rakentamaan entistä parempaa Eurooppaa ja osaksi Suomen vaikuttavinta kansainvälisyyttä edistävää nuorisojärjestöä!