pride kannanotto

Eurooppanuoret: EU:n on puututtava seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien polkemiseen

11.9.2020

Ihmisoikeuksien kunnioittaminen on Euroopan unionista tehdyn sopimuksen toisen artiklan mukaan yksi unionin perustana olevista arvoista. Kyseisen sopimuksen 49. artiklan mukaan ihmisoikeuksien kunnioittaminen on myös unionin jäsenyyden hakemisen ehto. EU:n perusoikeuskirjassa kielletään kaikenlainen ihmisen ominaisuuksiin tai taustaan perustuva syrjintä. Tästä huolimatta ihmisoikeuksia poljetaan räikeästi joissakin EU:n jäsenmaissa, ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset ovat hyvin eriarvoisessa asemassa unionin sisällä.

Asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan ovat Euroopassa kiristyneet. Äärikonservatiiviset liikkeet ovat hyökänneet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia kohtaan, ja vihapuhe on lisääntynyt. Esimerkiksi Unkarissa hyväksyttiin toukokuussa lakimuutos, joka poistaa transihmisiltä ja muunsukupuolisilta ihmisiltä oikeuden sukupuolen juridiseen vahvistamiseen. Puolassa Laki ja oikeus -puolue toimii monissa asioissa kuten oikeistopopulistinen Fidesz-puolue Unkarissa. Puolassa erittäin ankarasta aborttilainsäädännöstä yritetään tehdä vielä ankarampaa, puutteellista seksuaalikasvatusta kaventaa ja kymmenet alueet julistautuivat viime vuonna ”vapaaksi seksuaalivähemmistöjen ideologiasta”. Romaniassa puolestaan kiellettiin transsukupuolisuudesta puhuminen seksuaalikasvatuksessa.

“Tällainen kehitys on todella vastenmielistä. Unionin on seistävä perusarvojensa takana ja kyettävä puolustamaan kaikkien kansalaistensa perusoikeuksia! Jokaisella nuorella pitää olla yhdenvertaiset mahdollisuudet elää hyvää elämää ja osallistua yhteiskuntaan riippumatta taustastaan. Perusarvoja polkevilta jäsenmailta on evättävä EU-rahoitusta, sillä pehmeät keinot eivät enää riitä”, kommentoi Eurooppanuorten puheenjohtaja Iiris Asunmaa.

Nuorten hyvinvoinnin turvaaminen edellyttää aktiivista yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämistä Euroopassa. Tasa-arvon unioni on yksi Ursula von der Leyenin komission tärkeimmistä painopisteistä. Euroopan komissio lupaili vuoden alkupuolella julkaisevansa tämän vuoden loppuun mennessä EU:n ensimmäisen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoa koskevan strategian. Tämä lupaus on lunastettava. Lisäksi on todella tärkeää yhtenäistää jäsenmaiden lainsäädäntöä, jotta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat taattuja ympäri unionin.

“Myös Suomessa on tekemistä asenteiden ja lainsäädännön suhteen. Vanhentunut translakimme on häpeällinen, sille se loukkaa sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia. Nykyinen hallitus on onneksi luvannut uudistaa translain, mutta lain kokonaisuudistus ei saa jäädä puheen tasolle, vaan se on toteutettava välittömästi”, Asunmaa täydentää.

Lisätietoja:

Iiris Asunmaa
puheenjohtaja
Eurooppanuoret
050 918 7390

Eurooppanuoret on ensisijainen asiantuntija suomalaisessa Eurooppa-keskustelussa. Tule mukaan rakentamaan entistä parempaa Eurooppaa ja osaksi Suomen vaikuttavinta kansainvälisyyttä edistävää nuorisojärjestöä!