kuvausteksti

Eurooppanuorten uusi julkaisu vaatii, että Euroopasta rakennetaan liittovaltio – “Suomi on maailmankartalla pieni, mutta EU:ssa itseään suurempi”

14.8.2021

Eurooppanuoret pohtii uudessa julkaisussaan, miltä eurooppalainen liittovaltio voisi näyttää. Nuorten äänenä Eurooppa- ja kansainvälisyyskysymyksissä toimiva järjestö julkaisee tänään Liittovaltio – Näkemys Euroopan tulevaisuudesta -julkaisun, joka esittelee nuorten vision Euroopan unionista liittovaltiona. Eurooppanuoret esittää, että unionia kehitettäisiin johdonmukaisesti kohti liittovaltiota eurooppalaisten itsemääräämisoikeuden ja demokratian vahvistamiseksi.

Julkaisu on Eurooppanuorten panos Euroopan tulevaisuuskonferenssiin. Sen kirjoittamiseen on osallistunut viisitoista Eurooppanuorten aktiivia, jotka ovat iältään 20–29-vuotiaita. Inspiraatio julkaisun tekemiseen löytyi vaisuksi jääneestä liittovaltiokeskustelusta.

“Suomi on maailmankartalla pieni, mutta EU:ssa itseään suurempi. Liittovaltio olisi meidän ehdoton etumme, ja siksi Eurooppanuoret haluaa avata keskustelun siitä, miksi liittovaltiota tarvitaan ja millainen se voisi parhaimmillaan olla”, selittää Eurooppanuorten puheenjohtaja Risto Rajala.

“Liittovaltio mainitaan julkisessa keskustelussa liian usein epämääräisenä uhkakuvana, eikä sen todellisia ominaisuuksia tunneta. Tämän konkreettisen ja uudenlaisen avauksen myötä Eurooppanuoret vakiinnuttaa kertaheitolla asemansa liittovaltiokeskustelun edelläkävijänä”, jatkaa Rajala.

Liittovaltio-julkaisussa kirjoittajat hahmottelevat, miltä esimerkiksi eurooppalainen perustuslaki, yhteinen turvapaikkajärjestelmä, liittovaltiotason verotus tai keskitetty ulko- ja turvallisuuspolitiikka näyttäisivät. Vaikka julkaisu pureutuu konkreettisten esimerkkien ja ehdotusten kautta laajasti eri eurooppalaisen politiikan ja yhteistyön osa-alueisiin, se ei ole kuitenkaan kaikenkattava selvitys, vaan pikemminkin nuorten ehdotus ja keskustelunavaus.

81 % suomalaisista nuorista kannattaa EU-jäsenyyttä, ja jopa 89 % identifioi itsensä Euroopan unionin kansalaisiksi. Siksi onkin omituista, että EU-kriittiset pitävät liittovaltiokeskustelua ikään kuin panttivankinaan. Eurooppanuoret päätti ottaa ohjat takaisin ja tuoda keskusteluun positiivista ja tulevaisuuteen katsovaa näkemystä”, kertovat julkaisun toimittamisesta vastanneet liittohallituksen jäsenet Kaisa Matikainen ja Nico Salmela.

Liittovaltio – Näkemys Euroopan tulevaisuudesta -julkaisun voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Teos julkaistaan järjestön vuosittain järjestämän Linnaseminaari-tapahtuman yhteydessä. Viikonlopun mittaisen tapahtuman aikana kuullaan erilaisia puheenvuoroja Euroopan tulevaisuudesta, ja puhujina toimivat muun muassa presidentti Tarja Halonen ja Euroopan parlamentin jäsenet Mia-Petra Kumpula-Natri ja Sirpa Pietikäinen. Tapahtuma järjestetään pandemiatilanteesta johtuen etäyhteyksin.

Eurooppanuoret on vuonna 1997 perustettu valtakunnallinen nuorisojärjestö, joka toimii nuorten äänenä Eurooppa- ja kansainvälisyyskysymyksissä. Järjestö on uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumaton, ja sen toiminta avointa kaikille alle 29-vuotiaille nuorille. Eurooppanuorten tavoitteena on edistää myönteistä suhtautumista Euroopan unioniin ja kansainvälisyyteen sekä kampanjoida paremman ja yhtenäisemmän Euroopan puolesta. Lisää tietoa Eurooppanuorista löytää osoitteesta eurooppanuoret.fi/.

Lisätietoja

Risto Rajala
Puheenjohtaja
[email protected]
0400563080

Eurooppanuoret on ensisijainen asiantuntija suomalaisessa Eurooppa-keskustelussa. Tule mukaan rakentamaan entistä parempaa Eurooppaa ja osaksi Suomen vaikuttavinta kansainvälisyyttä edistävää nuorisojärjestöä!