Uuden musiikin laulukilpailun historian suurimmalla äänimäärällä voittanut Erika Vikmanin esittämä Ich Komme on herättänyt huolta sen sopivuudesta Euroviisuihin. Eurooppanuoret haluaa kiittää Suomen kansaa Erika Vikmanin Ich komme -kappaleen valinnasta ja samalla kannustaa oman seksuaalisen nautintonsa löytämiseen.
Euroviisut on toiminut vuosikymmenten ajan itseilmaisun, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ja rajoja rikkovan taiteen areenana. Seksuaalisuus, kehollisuus ja identiteetin ilmaisu ovat tulleet euroviisukatsojien koteihin puhuttamaan, hämmästyttämään ja ottamaan kantaa herkkiin aiheisiin. Ne ovat näkyneet laulujen sanoissa, esityksissä, asuissa, koreografioissa ja lavasteissa. Euroviisut todistavat, että mitä inhimillisimmätkin ja tavalliset asiat, kuten seksi ja sukupuolisuus, voivat olla poliittisia ja kohahduttavia. Aikaisempia siveellisiä rajoja on rikottu tuomalla keskiöön naisten seksuaalisuus, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ja myös konfliktit, joista ei ole ollut soveliasta puhua kansainvälisillä areenoilla. Euroviisuartistit ovat monesti yhteiskunnallisen keskustelun ja avauksien edelläkävijöitä, joita muistetaan ja ylistetään vuosikymmentenkin jälkeen.
Se, että kappale käsittelee naisen näkökulmasta seksuaalista vapautta, on arvokasta, sillä naisen seksuaalisuutta on vähätelty ja häpeällistetty. Esitys ei “mässäile seksillä” sen enempää kuin monet muut pop-kulttuurin kappaleet, tai edellisvuoden Windows95Manin puolialaston esitys. Kappale vapauttaa ja luo keskustelua naisten nautinnosta, mikä edelleen tänä päivänä on tabu verrattuna miesten seksuaalisuuteen ja nautintoon. Kappale herättää keskustelua ja esittää seksuaalisuuden voimaantumisen ja tasapuolisen nautinnon näkökulmasta.
Eurooppanuoret ihmettelee Erika Vikmanin valinnasta syntynyttä moraalipaniikkia. Euroviisuedustaja valitaan demokraattisesti ja kaikilla suomalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa valintaan. Musiikki ja esitys on taidetta, minkä tarkoituksena on niin viihdyttää mutta myös herättää keskustelua. Vikman on onnistunut juuri tekemään sitä teoksellaan.
Eurooppanuorten puheenjohtaja kommentoi asiaa: “Näen tämän moraalipaniikin hieman keinotekoisena, mutta samalla naisten seksuaalisuutta ja itseilmaisua halventavana.” “Toivon tämän moraalipaniikin kuitenkin synnyttävän pohdintaa siitä, mihin jokainen pohjaa oman seksuaalikasvatuksensa. Hyvän seksuaaliterveyden perusperiaatteiden mukaisesti seksuaalisuus kuuluu kaikille, siitä on lupa nauttia sekä vastavuoroisuuteen, jossa myös naisella on oikeus nautintoon,” linjaa puheenjohtaja Nea Baarman.
Lisätiedot:
Nea Baarman
Puheenjohtaja
nea.baarman@eurooppanuoret.fi
Eurooppanuoret on ensisijainen asiantuntija suomalaisessa Eurooppa-keskustelussa. Tule mukaan rakentamaan entistä parempaa Eurooppaa ja osaksi Suomen vaikuttavinta kansainvälisyyttä edistävää nuorisojärjestöä!