Shpejtim Zhitia

1.11.2022

Shpejtim Zhitia

Hei! Olen Shpejtim Zhitia, mutta paremmin minut tunnetaan nimellä Sepe. Haen luottamustanne ensi
vuodelle liittohallitukseen.

Olen alun perin Helsingistä, mutta opintojen perässä muuttanut Turkuun. Opiskelen KV-politiikkaa sekä sivuaineena EU-studies. Ennen yliopistoa opiskelin AMK:ssa tradenomiksi, joten minulta löytyy tietämystä aiheesta tai toisesta. Olen suuresti kiinnostunut EU:n ulkopolitiikasta, josta haaveilen tekeväni kandin.

Minulla on jonkin verran kokemusta yritysmaailmasta, sillä olen ollut keskisuuren yrityksen johtotehtävissä. Sieltä opituista taidoista on ollut suuresti hyötyä nykyaikana järjestötoiminnassa. Olen toiminut kohta vuoden ajan Turun Eurooppanuorten (TENu) varapuheenjohtajana. Vuoteen on mahtunut kaikenlaista, mutta parasta siinä on ollut TENu. Olemme laajentaneet toimintaa ja tehneet suurempia tapahtumia kuin koskaan aikaisemmin sekä suunnittelemme vieläkin suurempia tapahtumia. Kaikkeen emme olisi pystyneet ilman yhteistyötä. Yhteistyö Eurooppalaisen-Varsinaissuomen ja nuorten poliittisten järjestöjen kanssa mahdollisti sen, että pystyimme järjestämään ison tapahtuman Eurooppa päivänä, keskellä Turkua. Olen myös toiminut EN poliittisessa työryhmässä, osallistuin väitteitä EU:sta sekä EU-Suomi-sanakirja projektien tekemiseen.

Euroopasta ja EU:sta puhutaan nyt paljon. Vallitseva maailmanpoliittinen tilanne on vaikuttanut siihen, että monet valtionjohtajat kääntyvät Brysselin suuntaan vastatakseen tilanteeseen. Samalla EU on monille kansalaisille vieläkin tänä päivänä kaukainen instituutio, josta ei vaan saa selkoa. Meidän pitää osallistaa kansalaisia EU:sta käytävään keskusteluun. Monille ihmisille EU:sta käytävät termit ja käsitteet eivät ole entuudestaan tuttuja. Meidän täytyy laajentaa sekä väitteitä EU:sta projektia että EU-Suomi-sanakirjaa tuottamalla uusia väitteitä ja käsitteitä. Näitä tulee jakaa kansalaisille Eurooppanuorten ja paikallisjärjestöjen tapahtumissa.

Meidän täytyy olla aktiivisia poliittisessa keskustelussa. Ensi keväänä Suomessa käydään eduskuntavaalit, jossa määritellään seuraavalle neljälle vuodelle Suomen EU politiikkaa. Eurooppa Nuorten tulee osallistua tähän. Voimme esimerkiksi avata eri puolueiden EU politiikkaa sekä ottaa kantaa niihin. Tämän lisäksi meidän tulee ottaa kantaa vahvemmin poliittisiin ilmiöihin, kuten Ukrainan sotaan, ilmastonmuutokseen jne. Tämä tarkoittaa julkisten tempauksien lisäksi laajempaa poliittista kannanottoa, esimerkiksi paneudumme syvällisesti ongelman juuri syihin, jonka pohjalta rakennamme kannanottomme.

Meidän tulee ottaa kantaa poliittisiin ilmiöihin, jotka eivät ole poliittisella agendalla akuuteimpia, mutta ovat siitä huolimatta tärkeitä ja vaativat poliittista tarkastelua, esimerkiksi Kiinan ja EU suhde. Venäjä sai aikaan suuren myllerryksen Euroopassa, sillä Venäjä pyrkii käyttämään hyväkseen riippuvuussuhdetta. Tämä toi selvästi EU:n heikkouden esille, mutta valitettavasti tämä ei ole ainoa haaste EU:ssa. EU on huomattavasti riippuvaisempi Kiinasta taloudellisesti. EU:n riippuvuussuhteet ja strateginen autonomia olisivat teemat, joihin voisimme keskittyä tulevana vuonna.

Eurooppa nuoret ovat siinä mielessä hyvässä asemassa, että meillä löytyy osaamista, asiantuntijuutta ja motivaatiota vastata EU:sta käytävään keskusteluun.

Jos tästä heräsi ajatuksia tai kysyttävää, olethan rohkeasti yhteydessä: [email protected].

Tsemppiä kaikille hakijoille, nähdään Turussa marraskuussa!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Sed posuere interdum sem. Quisque ligula eros ullamcorper quis, lacinia quis facilisis sed sapien.

 

Asetu ehdolle Eurooppanuorten liittohallitukseen!

Asetu ehdolle Eurooppanuorten liittohallitukseen! Ohjeet ehdolle asettumiseen julkaistaan 15.9.
Lisätietoa hakemiseen ja ehdolle asettumiseen löydät täältä.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Sed posuere interdum sem. Quisque ligula eros ullamcorper quis, lacinia quis facilisis sed sapien.

 

Ilmoittautuminen liittokokoukseen on auki

Liittokokoukseen on mahdollista osallistua etäyhteyksin tai kokouspaikalla. Etäyhteydellä osallistuminen on mahdollista vain ennakkoon liittokokoukseen ilmoittautuneille.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Sed posuere interdum sem. Quisque ligula eros ullamcorper quis, lacinia quis facilisis sed sapien.

 

Kutsu Eurooppanuoret ry:n sääntömääräiseen liittokokoukseen

Tervetuloa Eurooppanuorten sääntömääräiseen liittokokoukseen vaikuttamaan ja päättämään järjestön toiminnasta ja valitsemaan liittohallituksen luottamustoimijat vuodelle 2022!