eurooppanuoret-banneri1
eurooppanuoret-banneri1
eurooppanuoret-banneri1
eurooppanuoret-banneri1

Talous: mitä EU on ja ei ole

Klikkaa alta auki väite ja katso, miten me siihen vastaamme!

EU:n pitäisi olla vain talousliitto, ei poliittinen unioni

Kuten jokainen asia maailmassa, myös talous on itsessään politisoitunutta. Talouden järjestäminen vapaakaupan ehdoin on jo itsessään ideologinen valinta. Aina kun päätetään siitä, miten resurssit käytetään, tehdään politiikkaa.

Ei ole talousliittoa ilman politiikkaa – kaikki kauppasopimukset poikkeuksetta sisältävät poliittisia velvotteita, sillä päätöksenteon toimintakyky ja politiikan yhdenmukaisuus ovat edellytyksiä toimivalle vapaakaupalle. Poliittinen unioni pystyy myös suitsimaan haitallista kilpailua esimerkiksi verotuksen tai sääntelyn osalta, mikä takaa kansalaisille ja yrityksille reilun pelikentän toimia. 

Pienellä vientivetoisella maalla ei ole juuri todellista valtaa esimerkiksi tuotesääntelyyn, sillä suurten vientikumppanien lainsäädäntö välttämättä vaikuttaa siihen, millaisia tuotteita millä ehdoin maassa voidaan valmistaa. Poliittinen unioni suurimpien kauppakumppaniemme kanssa, ts. EU-jäsenyys pelkän vapaakaupan sijasta, antaa Suomelle todellisen mahdollisuuden vaikuttaa itseään koskevaan sääntelyyn. Tällaista valtaa esimerkiksi Norjalla, Isolla-Britannialla tai Islannilla ei ole, vaikka ne joutuvat pitämään silti huolta, että heidän vientituotteensa ovat suuren kauppakumppaninsa EU:n vaatimusten mukaisia.

  • Talousliitto on itsessään jo politiikkaa.
  • Poliittinen unioni pystyy myös suitsimaan haitallista kilpailua esimerkiksi verotuksen tai sääntelyn osalta, mikä takaa kansalaisille ja yrityksille reilun pelikentän toimia. 
  • Poliittinen unioni suurimpien kauppakumppaniemme kanssa, ts. EU-jäsenyys pelkän vapaakaupan sijasta, antaa Suomelle todellisen mahdollisuuden vaikuttaa itseään koskevaan sääntelyyn.