KannanottoTurku

Turun Eurooppanuoret ry ekskursiolla Euroopan pääkaupungissa 19.-23.9.2022

artikkeli kuvituskuva

Näin kesän korvalla on aika fiilistellä Turun Eurooppanuorten viime vuoden Brysselin ekskursiota! Mukaan mahtui muun muassa haaveita omasta toimistosta, vierailu pohjoisen Venetsiaan sekä mielenkiintoisia johtopäätöksiä parlamentin tulkeista. Turun Eurooppanuoret pyrkii järjestämään ekskun joka vuosi, ja kansainvälisyysryhmässä pääset vaikuttamaan siihen, minne tenulaiset kulloinkin matkaavat!

TENun vuoden 2022 ekskursio suuntautui Brysseliin. Viimeksi TENu matkasi Brysseliin vuonna 2016, joten oli jo korkea aika pistäytyä vierailulle. Kansainvälisyystyöryhmämme aloitti ekskun suunnittelun hyvissä ajoin maaliskuussa, ja ryhmäläiset pääsivät osallistumaan aktiviteettien suunnitteluun, päiväkohteen valitsemiseen sekä hotellien varaamiseen. Vihdoin syyskuussa matkan suunnittelu konkretisoitui, kun ekskuviikko alkoi!

Matka alkoi maanantain vastaisena yönä Turusta kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Nukutut tunnit jäivät vähäisiksi, mutta onneksi matkaseuraa pitivät Madeiralle matkaavat eläkeläiset, joilta ei intoa puuttunut. Brysseliin saavuttiin aamupäivällä, ja ensimmäiseksi vierailukohteeksi oli valikoitunut suklaamuseo. Belgia on tunnettu suklaastaan, ja pääsimme sekä tutustumaan suklaan tarinaan että maistelemaan herkkuja. Vaikka museo oli mielenkiintoinen, se herätti myös ajatuksia kolonialistisen taustan takia. Museossa kerrottiin, kuinka suklaa ”päätyi” Eurooppaan. Tarinasta jäi kokonaan puuttumaan kritiikki eurooppalaisten harrastamaa kolonialismia, ryöstöä ja sortoa kohtaan.

Päivä jatkui Finanssiala ry:n luokse, ja pääsimme kuulemaan lobbaustoiminnasta Brysselissä. Koska kyseessä oli tapaaminen lobbareiden kanssa, juomaa, ruokaa ja mukavaa jutustelua riitti pitkäksi aikaa! Varapuheenjohtaja Sepe ehdotti myös TENulle toimistotilaa Brysselistä. Muutkin ekskulaiset innostuivat ajatuksesta, mutta onneksi taloudenhoitaja Siiri ehti toppuuttelemaan ennen kun tiloja ehdittiin sen suuremmin tarkastelemaan.

Tiistai alkoi vierailulla kuninkaalliseen museoon, josta löytyi jokaiselle jotakin Raamatun kertomuksista rohkeaan realismiin. Osa tenulaisista olisi viihtynyt taiteen ja keskustelujen parissa koko päivän, mutta aikataulut hoputtivat meidät jatkamaan matkaa. Puheenjohtajamme Susan oli ehtinyt asua Brysselissä useamman kuukauden, ja hän järjesti meille kävelykierroksen mielenkiintoisia faktoja unohtamatta. Pääsimme ihastelemaan kuninkaallista linnaa, oikeustaloa sekä useita kirkkoja ja katedraaleja. Illalla suuntasimme rentoon illanviettoon JEF Brysselin kanssa. Jaoimme ajatuksia federalismista Belgiassa, Suomessa sekä järjestöjemme toiminnassa. Illan edetessä keskustelimme mm. Euroopan vaikeutuvasta energiatilanteesta, politiikan polarisoitumisesta sekä Belgian historiasta. Tästä illasta inspiroituneena toteutimme keväällä 2023 myös yhteisen workshop -tapahtuman JEF Brysselin kanssa!

Keskiviikkona teimme päiväretken ihastuttavaan Bryggeen. Saimme kuulla, että Aurajoesta huolimatta Turku ei olekaan pohjoisen Venetsia, vaan titteli menee hollantilaistyyliselle Bryggelle. Tutustuimme kaupunkiin veneretkellä, joka olikin monen tenulaisen suosikkiaktiviteetti. Päivän aikana askelsuositukset tulivat nopeasti täyteen, sillä iltapäivä kului vanhaa kaupunkia ihastellessa, belgialaisia ranskiksia ja vohveleita maistellen sekä tietenkin suklaaostosten parissa.

Torstaipäivä vierähti aamusta iltaan Euroopan unionin sykkivässä sydämessä. Päivä alkoi Euroopan historian talolla, jossa näyttely kuljetti meidät Ranskan vallankumouksesta maailmansotien läpi kohti Euroopan yhdentymistä ja nykypäivää. Jäimme pohtimaan, pitäisikö tällainen Euroopan historian talo löytyä jokaisesta jäsenmaasta. Päivä jatkui parlamenttivierailulla, jossa pääsimme kuulemaan parlamentin toiminnasta ja historiasta sekä ihastelemaan Brysselin parlamenttisalia. Erityisesti mieleen jäi tulkkien vaativa ja antoisa työ. Totesimme, että mitä nopeammin tulkin kädet heiluvat, sitä kokeneempi tulkki on. Komissiossa meitä oli vastassa komissaari Jutta Urpilaisen kabinetin avustajia. Saimme kuulla heidän urapoluistaan, kabinetin lukuisista tehtävistä sekä Brysselin kovasta työtahdista. Helpotukseksemme saimme kuitenkin tietää, että EU:n toimielimissä pärjää hyvin myös englannin kielellä. Komission jälkeen poikkesimme vielä Parlamentariumiin, joka kertoi parlamentin ja Euroopan historiasta koskettavien kuvien ja tarinoiden avulla.

Aiemmin ekskuviikolla JEF Europen puheenjohtaja Antonio Argenziano kutsui meidät vierailulle JEF Europen toimistolle, jossa pääsimme piipahtamaan torstai-iltana. Antonio kertoi meille mm. JEF Europen toiminnasta sekä Euroopan nuorten teemavuoden näkyvyydestä käytännön tasolla. Lopuksi jätimme aikakapseliin terveiset tuleville eurooppanuorille kymmenen vuoden päähän luettavaksi. Vierailu oli kiinnostava ja lisäsi haaveitamme omasta toimistosta. Tämän vierailun jälkeen jopa taloudenhoitaja intoutui suunnittelemaan toimistotilaa Turusta! Loppuilta vietettiin ”EU-bileissä”, kun lukuisat EU:ssa työskentelevät kokoontuivat perinteiseen tapaansa torstai-illan rientoihin Pluxille. Ihastelimme ja ihmettelimme tätä hauskaa tapaa, keskustelimme muiden eurooppanuorten kanssa ja nautimme viimeisestä illasta Brysselissä.

Perjantaiaamuna lähdimme kohti Suomea. Eksku meni loistavasti, ja ehdimme kokea enemmän kuin olimme suunnitelleet. Bryssel oli vilkas ja upea kaupunki, mutta jätti meille myös pohtimisen aihetta. Huomiomme kiinnittyi usein onnettoman kierrätyksen lisäksi katujen kodittomiin. Vuonna 2021 Brysselin kodittomien määrä oli ennätyksellisen suuri, kun yli 5300 ihmistä asui kaduilla.¹ Brysselin rooli Euroopan pääkaupunkina luo siitä hulppean kuvan, mutta ei luonnollisesti poista tätä vakavaa ongelmaa kaupungista. Euroopan parlamentti on vaatinut EU:ta ja sen jäsenmaita kiinnittämään huomiota kodittomuuden ennaltaehkäisyyn esimerkiksi tarjoamalla pääsyn terveydenhoidon, koulutuksen ja työmarkkinoiden piiriin.² Ehkä Euroopan pääkaupungin olisikin hyvä näyttää mallia ja osoittaa jämerää otetta kodittomien tilanteen helpottamiseksi.

Teksti: Emma Jama, vuoden 2023 varapuheenjohtaja

1 Helen Lyons, ”Brussels homeless population hits new record”, The Brussels Time, 17.3.2021, https:// www.brusselstimes.com/160430/vanbiervliet-brusshelp-brussels-homeless-population-hits-new-record- frank-vanbiervliet-brusshelp-squatting-shelter-unoccupied-housing-coronavirus-pandemic

2 ”How European Parliament wants to end homelessness in the EU”, European Parliament, 24.11.2020, https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20201119STO92006/how-parliament-wants-to- end-homelessness-in-the-eu