202120212021ArtikkelitUutisetYleinen

“Taistelumme demokratian puolesta jatkuu”: JEF Europen kampanja Democracy UnderPressure täyttää 15 vuotta

“Taistelumme demokratian puolesta jatkuu”: JEF Europen kampanja Democracy Under Pressure täyttää 15 vuotta

25.03.2021

Brysseli, 18.03.2020

Nostot:

- JEF Europan kampanja Democracy Under Pressure täyttää 15 vuotta 18-25 maaliskuuta järjestettävällä toimintaviikolla.

- Toimintaviikolla halutaan tukea Valko-Venäjän ja Venäjän toisinajattelijoita sekä herättää keskustelua demokratian tilasta kahdeksassa muussa Euroopan maassa.

- Demokratiaa ei voi koskaan pitää itsestäänselvyytenä ja viimeaikainen autoritaarisuuden kasvu Euroopassa vaatii vahvoja toimenpiteitä niin eurooppalaisilta instituutioilta kuin kansalaisiltakin.

- Euroopan Unionin on puolustettava perusarvojaan sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla: pidemmällä aikavälillä demokraattinen Euroopan federaatio voi taata rauhan ja ihmisoikeudet koko mantereen alueella.

15 vuotta täyttävä kampanja on jo itsessään hyvin erityinen saavutus mille tahansa kansalaisjärjestölle, mutta vielä erikoisempaa se on nuorisojärjestölle, kun yhä useampi sukupolvi on saanut osallistua aktiivisesti sen toimintaan. JEF Europe järjestää vuosittaisen “Democracy Under Pressure” -kampanjan 18-25 maaliskuuta 2021. “Vuodesta 2006 lähtien olemme antaneet äänen heille joilta se on viety, emmekä aio antaa periksi” kertoo JEF Europen presidentti Leonie Martin. Aloite antaakin mahdollisuuden tuomita autoritaarisuuden sen kaikissa muodoissa, osoittaa solidaarisuutta vapauden puolesta taisteleville ja lisätä kansalaisten tietoisuutta demokratiaa uhkaavista tekijöistä nykypäivän maailmassa.

Viime viikkojen aikana olemme yhdistäneet voimamme eri organisaatioiden ja aktivistien kanssa kaikilta poliittisilta alueilta. Uskomme yhdessä demokratiaan ja tuomitsemme sekä Venäjän että Valko-Venäjän autoritaariset ja väkivaltaiset hallintomuodot. Olemme osoittaneet täyden tukemme näiden maiden toisinajattelijoille ja lähettäneet muun muassa kirjeitä poliittisille vangeille. Kehotamme kaikkia liittymään yhteiseen taisteluun demokraattisemman Valko-Venäjän puolesta. Jäsenemme ja kumppanimme ovat useissa keskusteluissa nostaneetesille myös Unkarin, Serbian, Iso-Britannian, Ukrainan, Bulgarian, Venäjän, Maltan ja Turkin demokratian haasteet. Vaikka kampanja huipentuukin toimintaviikkoon, taistelumme demokratian puolesta jatkuu.

Demokratian periaatteita, oikeusvaltiota tai ihmisoikeuksia ei voida missään pitää itsestäänselvyytenä. Demokratia ei ole pysyvä olotila vaan jatkuvasti kehitettävä prosessi, johon me kaikki voimme osallistua esimerkiksi äänestämällä, osoittamalla mieltä tai paljastamalla valeuutiset sosiaalisessa mediassa. Kun demokratia on uhattuna ja koko mantereen tulevaisuus vaakalaudalla, on meidän toimittava niiden puolesta, jotka eivät siihen itse pysty.

Kampanja järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2006 Valko-Venäjän vapauttamisenpuolesta. Tuolloin Valko-Venäjää pidettiin Euroopan “viimeisenä diktatuurina” ja monet toivoivatkin sen pysyvän yksittäisenä ja lyhytaikaisena tilana. Viime vuosina Eurooppalainen ja maailmanlaajuinen demokraattinen maisema on kuitenkin heikentynyt autoritaarisuuden voimistuessa. Nykyaikaiset diktatuurit ovat kiristäneet otettaan kansalaisistaan varsinkin pandemian aikana, kun lukemattomia tahroja on ilmestynyt myös “vakaiden” demokratioiden kankaille. Pelkoa ihmisten keskuudessa ovat herättäneet myös riittämättömät yleiseurooppalaiset toimenpiteet taloudellisten ja sosiaalisten ongelmien ratkaisemiseksi. Tämä puolestaan on luonut hedelmällisen maaperän poliittiselle kyynisyydelle, joka rajoittaa merkittävästi länsimaista demokratiaa.

Tässä haastavassa tilanteessa Eurooppa on yhä jakaantuneempi, eikä pysty puolustamaan perusarvojaan sisäisesti tai edistämään niitä moninapaisessa maailmassa. Mikäli haluamme säilyttää demokratian myös tuleville sukupolville, on Euroopan unionin käytettävä nykyisiä ja kehitettäviä uusia työkaluja perusarvojemme suojelemiseksi. Demokratian, oikeusvaltio periaatteen ja ihmisoikeuksien kattava ja säännöllinen uudelleen tarkastelu työkalu on otettava käyttöön, jotta uudet takaiskut voidaan tulevaisuudessa välttää. Toisaalta näiden arvojen kokonaisvaltainen edistäminen vaatii myös maailmanlaajuisia toimia. Kaikesta huolimatta nämäkin ratkaisut ovat vain väliaikaisia toimenpiteitä. On selvää, ettei Euroopan unioni pysty takaamaan demokratiaa, sosiaalista oikeudenmukaisuutta, ja rauhaa pitkällä aikavälillä ilman yhteisiä tavoitetta, joiden mukaan kaikkien kansalaisten oikeuksista ja vapauksista huolehditaan.

Liity katu- ja verkkotoimintaamme yhdessä Euroopan kaupungeista 18-25 maaliskuutaja lisää tietoisuutta sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #DemocracyUnderPressure

JEF Europe

Young European Federalists (JEF) on poliittisesti riippumaton kansalaisjärjestö, jolla on noin 10,000 aktiivista jäsentä yli kolmessakymmenessä maassa. Järjestö pyrkii kohti yhteistä eurooppalaista federaatiota, joka perustuu demokratian periaatteisiin ja ihmisoikeuksien kunnioitukseen. JEF edustaa todellista Euroopan kansalaisuutta ja pyrkii edistämään nuorten aktiivisempaa osallistumista demokraattiseen päätöksentekoon. Vaikka katto-organisaatio JEF Europe perustettiin vuonna 1972, sen eri osastot ovat toimineet jatkuvasti toisen maailmansodan lopusta lähtien. Tästä syystä se onkin vanhin eurooppalainen federalistinen nuorisojärjestö.

Lisätietoja:

Diletta Alese, Johtokunnan Jäsen
Young European Federalists
[email protected]

Denis Shemyakin, Kansainvälisyysvastaava
Eurooppanuoret ry
[email protected]

Eurooppanuoret on ensisijainen asiantuntija suomalaisessa Eurooppa-keskustelussa. Tule mukaan rakentamaan entistä parempaa Eurooppaa ja osaksi Suomen vaikuttavinta kansainvälisyyttä edistävää nuorisojärjestöä!